Mosódió

Hajmosás mosódióval

(0/0)

Az amerikai „Hosszú Hajúak Közössége” (igen, van ilyen!) weboldalán, a természetes hajápolás címszónál, találtam egy gyöngyszemet a mosódiós hajmosásról.
Kipróbálás után íme a fordítás:

Első lépés: Folyékony mosódió készítése

Sok recept létezik a folyékony mosódió elkészítésére. Számos próbálkozás és hiba után megtaláltam azt a módszert, ami nekem működik (zsíros hajra és fejbőrre): kb. 2 decis pohárnyi (kb. 22db) mosódiót beáztatok 2dl (kézmeleg) vízben egy éjszakán át. (Tudom, hogy ez sok diónak tűnik, de elegendő lesz kb. nyolc mosásra. Megjegyzés: vigyázz, ne legyen a héjakban mag – ha van benne, törd meg egy diótörővel, és távolítsd el. Szűrd át a mosódióhéjakat, és adj hozzá egy teljes citrom levét vagy citromlét a leszűrt folyadékhoz. (Ha a hajad inkább száraz, mint zsíros, próbáld meg kevesebb mosódióval. ) A citrom segít meggátolni a zsírosodást, és ezen felül sokat tesz a hajfényért és meggátolja a haj kiszáradását. (Sokkal kellemesebb érzés, és szebb a haj, ha a citrom levét is hozzáteszed.) (Ha a hajad hajlamos a szárazságra, használhatsz egy kis hajolajat is.) A folyadék közepesen barna színű és kb. bő három deci lesz, ami kb. 8 mosásra elegendő!)

Megjegyzés: Mivel a mosódió természetes alapanyag, időnként eltérő erősségűek lehetnek a különböző szállítmányok. Ha az elkészült lé túl sötét, hígítsd fel vízzel, amíg be nem áll a színe. Tárold az elkészült lét hűtőben, hogy tovább eltartható legyen. (van aki jégkocka tartóban lefagyasztja, így könnyű adagolni) Hűtés nélkül max. egy hetet bír ki az elkészült lé. További kísérletezgetések után azt találtam, hogy még jobban működik, ha habot készítek belőle. Jobban tisztít a hab, mint a lé, és jobban tudod kontrollálni, hogy hová kerüljön. Így könnyebb elkerülni a szembejutást, mert ugyanúgy csíp, mint a szappan.
 

Második lépés: Mosódió hab készítése.

Önts kb. 15 ml mosódió lét egy 2-3 decis zárható üvegbe, és tegyél bele valami kis tárgyat, kupakot, ami segít a habképzésben. (egy shaker a legjobb) Ezután ismételd meg még egyszer 15 ml-rel. (Érdemes két részletben elkészíteni a habot, jobb így az eredmény.) Ennyi elég is egy hajmosáshoz, mivel elsősorban a fejbőrre kell koncentrálni. Ha minden hajmosáskor újabb citrom levéből teszel a léhez, akkor elképesztően ragyogó haj az eredmény! Ha ki szeretnéd ezt próbálni, ennél a lépésnél kell hozzáadni. Rázd fel, amíg 100% hab keletkezik – szép, vastag hab, nem folyós vagy híg. Vedd le a tetőt és vegyél a habból a tenyeredbe. Kend szét a hajadon, a fejbőrre koncentrálva, és egy keveset a hajszálakra. A legjobb mód, ha lehajtod a fejed, vagy előre hajtod amiatt, hogy a teljes fejbőrhöz hozzáférj. Nem szükséges bedörzsölni, akkor kapod a legjobb eredményt, ha egyszerűen felviszed a habot a hajadra, és hagyod, hogy egyszerűen magától beivódjon.

Tipp: A habot száraz hajra is felveheted egy tükör előtt, így biztos lehetsz benne, hogy nem hagysz ki semmit, és a szemedbe se fog kerülni. Ezután irány a zuhanyzó, amíg befejezed a tisztálkodást, hagyd a hajadon, majd öblítsd le. A száraz haj módszer igazán jól működik! Bizonyosodj meg róla, hogy a habot eljuttatod az összes hajtőhöz, különben maradhatnak zsíros területek. Ha már kezd a hab visszaalakulni folyékonnyá, rázd fel ismét, hogy 100% hab legyen. Azt vettem észre, minél kevesebb mosódió lét használok fel, annál könnyebb habbá alakítani. Inkább készítek még egy adagot, ha többre van szükség. Kb. fél és két perc közötti ideig maradjon a hajadon, azután öblítsd le. (ha előtte hajolajat használtál, érdemes hosszabb ideig rajta hagyni a habot, mivel több idő kell az olaj eltávolításához.) Mivel a mosódió lé eleve savas kémhatású, nincs szükség hajkondicionálóra. Ennyire egyszerű!

Megjegyzés: a sok havi használat alatt néha azt tapasztaltam, hogy az elkészített mosódió lé utolsó adagja kicsit üledékessé válik, és nem tisztít megfelelően. Ilyenkor egyszerűen öntsd ki az utolsó adagot.
Tipp: az elkészült mosódió lét használhatod az arc vagy bármely testfelület tisztítására is!

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).